Javna kuhinja

Adrina kuhinja za beskućnike, siromašnim i odbačenim ljudima znači više od hrane. Ona im govori da nisu zaboravljeni i da je nekome stalo do njih.

Adrina kuhinja već 12 godina služi tople obroke beskućnicima grada Sarajeva i Banjaluke. Prvu kuhinju smo pokrenuli 2004. godine u Banjaluci sa jednostavnom idejom da obezbijedimo obrok onima kojima je to najpotrebnije. Budući da nismo imali dovoljno sredstava kojima bismo obroke obezbijedili svaki dan odlučili smo da to bude barem jednom sedmično. Ponukani tim iskustvom 2012. godine otvaramo i narodnu kuhinju u Sarajevu.

Danas naše kuhinje hrane preko 550 socijalno ugroženih osoba za koje obezbjeđujemo nedjeljni ručak. Pored sedmičnih obroka u skladu sa našim mogućnostima vršimo i podjelu paketa humanitarne pomoći u vidu prehrambenih namirnica i higijenskih sredstava.

Tokom svih ovih godina kuhinja je prerasla svoju primarnu funkciju postajući više od mjesta gdje se može dobiti hrana. Postala je mjesto jednodnevnog druženje i podsjetnik onima kojima je to najpotrebnije da nisu sami i zaboravljeni.

Adrina kuhinja za beskućnike se finansira prikupljanjem donacija u vidu prehrambenih namirnica i novca od strane naših sugrađana, te kroz partnerski projekt ADRA-e i pokreta“ Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini koji nosi naziv „Hljeb od tekstila“. Kroz ovaj projekat prikupljamo sredstva baveći se reciklažom tekstila. Zahvaljujući našim volontera i ljudima dobre volje do sada smo pripremili i servirali preko 240 000 obroka pripremljnih u našim javnim kuhinjama.

Ukoliko ste i Vi zainteresovani da na bilo koji način podržite naš rad i rad naših javnih kuhinja možete to učiniti u vidu robnih i novčanih donacija ili volonterskim radom.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju. Kontaktirati nas možete putem mejla na adresu: adrabih@gmail.com ili putem telefona 033-832-664.